Sejak kecil lagi Cynthia telah belajar erti hidup, belajar mengurus diri dan berdikari

Nama dia Cynthia Mili. Baru berumur 7 tahun. Tinggal di asrama. Kecil tubuhnya.

Saya melihat dia dari jauh. Mula-mula dia main belalai (menyorok) dengan kawan kawannya. Semasa dia lalu dibawah ampaian, dia mengutip 2 helai seluarnya yang terjatuh di tanah.

Sambil membawa seluar yang saya jangkakan kotor itu dengan perlahan dia melangkah ke tempat cuci.

Tangannya cuba membuka paip tapi sayang tiada air pada waktu itu. Dia terus membawa seluar kotor di tangki air simpanan. Disitu dia membuka paip dan mula mengosok seluar kotornya.

Sesekali dia meletakkan sedikit sabun dan membersihkan sekali lagi. Selesai membilas dia pergi semula ke penyidai dan menyidai semula.

Saya memanggilnya. Dia datang mengadap saya dalam wajah agak gusar.

Siapa nama kamu? Tanya saya. Cynthia Mili, jawabnya.

Kampung kamu dimana? Soal saya lagi. Batu Besai. Jawabnya.

Seronok tinggal ba asrama. Tanya saya lagi.

Dia merenung jauh ke arah rakan-rakannya yang bermain. Tanpa menjawab dia hanya mengangguk. Saya hanya melihat wajahnya yang bungkam seketika. Belajar manah manah auk. Saya menasihatinya.

Itulah Cynthia. Murid seperti dia sentiasa silih berganti setiap tahu mengisi asrama sekolah luar bandar di sarawak. Mereka bukan sahaja belajar mengenal abc atau 123 atau membaca serta mengira.

Namun mereka belajar erti hidup. Belajar mengurus diri. Belajar untuk saling bergantung dan percaya pada kawan kawannya. Belajar bahawa hidup ini perlu ada kawan.

Murid seperti Cynthia dan Lisyana akan membesar dengan sikap yang berani, rajin dan tidak menyusahkan orang lain. Patutlah ramai bekas murid yang berasal dari Sarawak boleh hidup senang di Semenanjung hatta diluar negara sendirian.

Mereka umpama benih subur. Dihanyut ke laut jadi pulau. Di lempar ke tanah jadi dusun.

Semoga kamu terus kuat Cynthia. Masamu masih panjang. Semoga jadi pengajaran buat anak-anak bandar agar lebih menghargai kesenangan hidup.

Ketahuilah kesenangan yang kamu kecapi seharusnya dibalas dengan rajin membantu ibubapa dan belajar bersungguh sungguh. Moga Allah lindungi kamu Cynthia. Cikgu belajar sesuatu dari kamu. Terima kasih.

Bersyukurlah hasil didikan dan pengalaman hidup di asrama tidak menghasilkan generasi yang sombong seperti beliau.

Comments

comments