Ibubapa Hebat Jadikan Guru Sahabat & Anak Akan Tinggi Martabat

Situasi 1: Cikgu tak guna, sapa suruh lempang anak aku. Aku pun tak pernah buat begitu pada anak sendiri.

Situasi 2: Cikgu ingat saya cap duit ke? Selalu sangat suruh anak saya mintak duit. Semalam anak saya minta lagi rm2 untuk tabung keceriaan kelas.

Situasi 3: Salam, pukul berapa anak saya balik? Kenapa dia lambat 10 minit keluar kelas? Cikgu ingat saya takda kerja lain nak buat?

Situasi 4: Cikgu anak saya tertinggal TUPPERWARE. Boleh tak cikgu tolong ambil? Bukan apa takut hilang je… Mahal bekas bento tu

Ini adalah contoh kiriman whatsapp yang mungkin diterima oleh guru. Anak murid nakal, guru hanya suruh pegang telinga ketuk ketampi, bila balik rumah ayah nampak telinga anak merah maka terus ditanya kepada anak, dan anak pula jujur menjawab – Cikgu denda. Tak sempat selidik terus buat persepsi TELINGA MERAH MESTI KENA LEMPANG.

Situasi kedua mungkin guru kelas dah habiskan seratus dua untuk menyelongkar kedai DIY membeli kertas dinding dan hiasan kelas. Murid-murid membantu menghias kelas dengan penuh rasa teruja.

Bila kelas cantik mereka gembira. Ketua kelas mencadang. KITA BUAT TABUNG KECERIAAN NAK? SETUJU sahut murid murid lain. Guru tersenyum. Nanti kami pungut seorang RM2.00 ye cikgu. Boleh hias lagi kelas kita. Anak murid balik rumah. Minta duit. Ayah nak RM2.00 nak isi tabung keceriaan kelas. Bapa pun marah dan membebel. Guru dituduh minta duit.

Situasi 3 kelas dah tamat. Tapi seorang murid terkial-kial siapkan kerja rumah. Walaupun lambat tapi dia bersungguh-sungguh membuat kerja penuh minat. Sudah lah.. Loceng akhir dah bunyi. Kamu siapkan di rumah ye? Kata cikgu. Kejap je cikgu kejap je…Kata murid.

Guru tak sampai hati nak tinggalkan murid dan temankan selama 10 minit. Hingga siap tapi di tuduh melambat lambatkan anaknya.

Situasi 4 guru dah didalam kereta. Nak keluar dari sekolah sebab waktu dah tamat. Murid-murid dah setengah jam bersurai. Bila kereta menghampiri pagar, guru dapat mesej whatsapp minta carikan tupperware anak muridnya. Parking semula, naik ke kelas dan cari hingga jumpa dan bawa balik untuk dibersihkan dan dipulangkan keesokan harinya.

Itu antara rencah kehidupan guru-guru yang mendidik anak kita. Mungkin ada yang garang ada yang tegas. Tapi tidakkan kita sedar ada ketika bila anak kita luka terjatuh, mereka yang rawat.

Kita sebagai ibubapa terus mempersoalkan dimana guru masa anak saya jatuh? Cikgu tak masuk kelas? Dan macam-macam lagi.

Pernahkah kita terfikir guru-guru ini lah sebelum tidurnya akan terkenang apakah kerja rumah sudah siap? Apa nak diajar ada hari esok? Adakah semuanya akan hadir? Ye guru-guru ini sentiasa berfikir tentang anak anak kita.

Sebab itu saya selalu ingatkan ibubapa dalam sesi motivasi saya. Hormati guru-guru yang mendidik anak-anak kita.

Berkerjasama dengan guru-guru membina sahsiah anak serta kemenjadian anak-anak murid kita berada dalam keadaan positif. Ibubapa seiring jalan dengan guru membantu anak-anak agar cemerlang dalam akademik.

Jangan dicipta musuh dikalangan guru. Takut ilmu yang disampaikan terhalang akibat tiada keberkatannya.

Jadilah ibubapa yang hebat membantu guru sebagai sahabat dan membina anak didik yang tinggi martabat.

Comments

comments