Balairong Seri Istana Melayu Satu Keunikan Anugerah Kecemerlangan SMK Tatau

Apabila tema Balairong Seri dipilih untuk menjadi tema Majlis Anugerah Kecemerlangan SMK Tatau, Bintulu, ia mungkin kelihatan sukar untuk melaksanakannya memandangkan persekitaran Tatau dikelilingi masyarakat Iban. Tambahan lagi Sarawak bukan lah negeri yang bertunjangkan...

Kelainan Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar SK Tok Jembal, Bukan Sekadar Meraikan Pelajar Cemerlang

Hujung tahun biasanya penuh dengan hari anugerah kecemerlangan pelajar dijalankan oleh pentadbiran sekolah untuk meraikan pelajar. Pendidikan rendah seharusnya memberi peluang samarata kepada murid menyerlahkan bakat mereka dalam menguasai kemahiran asas. Murid-murid tahap satu (tahun...

Menjadi Guru Bukan Pilihanku, Namun Allah Lebih Tahu

Semuanya salah abah dan arwah mak kerana memaksa aku jadi cikgu. Tu yang aku keluh apabila keluar drp MPSAH..posting ke SK Jengka 21, Pahang gaji aku hanya RM475 pada masa tu. Sikit sangat!Sebelum aku...

Siapa sangka bilik ala Google Port ini terdapat di Matrade Kuala Lumpur

Melihat bilik ini mengingatkan saya bilik sumbang saran pejabat Google atau Google Think Tank Office di US dan Eropah. Sebagai pusat menjana idea maka elemen santai dan luar dari kebiasaan dalam mengendalikan mesyuarat diterjemahkan melalui...

Sudut Kanak-Kanak Masjid Jamek Kuching inisiatif proaktif sempena Ramadhan

Tulisan : Pengiran Nizam. M Rahman  Malam ini Insya Allah kita akan sama-sama mula bertarawih menandakan bermulanya Ramadan 1440h. Kalian dah putuskan nak bertarawih dimana? Hmm, mesti dah rancang kan? Ada yang ke surau dan ada...

Umpama Kelas Harry Porter: Cikgu SMK Pakan Kreatif Hias Kelas

Guru ni serba boleh. Dari mengajar subjek, kadang kala boleh jadi mekanik baiki generator sekolah. Guru ni juga boleh membuat inovasi dan juga dekorasi. Begitulah hebatnya guru yang boleh dianggap multitasking. Melihat kesungguhan Cikgu Hasmi dari...

Fakta Menarik Tentang Ranau Oleh Dr Ramzah Dambul

Apa yang perlu anda tahu tentang Ranau? Masyarakat Dusun daerah Ranau dikenal sebagai Bundu-Liwan. Ada juga variasi kecil suku-suku lain di sini, seperti Tinagas, Tindal, Tagahas, etc. Tapi majoriti adalah suku Bundu dan Liwan. Ini...

Banjir melanda SK Long Busang Belaga

Akibat hujan lebat di hulu, paras air sungai telah naik mendadak dan menenggelamkan hampir separuh SK Long Busang. Dalam keadaan guru-guru semua pulang bercuti untuk menyambut Gawai dan Hari Raya serta cuti penggal persekolahan yang...

Mendekorasi Kelas di SK Sungai Kapit

Tugas guru begitu 'multi tasking' bukan sekadar mendidik anak-anak murid yang merupakan teras utama profesionalisme tetapi adakala mampu bertindak melebihi itu. Ada guru jadi jurulatih sukan, ada guru jadi jurulatih kebudayaan dan macam macam lagi. Cikgu...

6D, 6DA & 7D No Plat Kenderaan Sarawak yang Popular di Malaya

6DA? Aii ada juga diplomat pakai kereta Honda Ferio? Kata sepupu saya bila melihat sebuah kereta Honda fFrio memotong kereta yang dipandunya. Eh.. Tu kereta Sarawak laaa... Bukan kereta diplomat. Saya menjelaskan. Sepupu saya masih ragu-ragu...

Recent Posts