EgTukar : Muhasabah dan Bersangka baik dengan Allah

Tertarik membaca coretan salah seorang guru dalam group Eg Tukar dimana beliau berjaya dalam permohonan perpindahannya. Kejayaan diperolehi selepas memohon beberapa kali pada tahun-tahun sebelumnya. Rupanya kegagalan permohonan beliau selepas beberapa kali merayu menyebabkan beliau...

Bilik Pendidikan Islam dibina oleh penduduk Kristian bukti toleransi kukuh di Sabah

Bulan mubarak datang lagi. Ramadan selalu membawa kenangan yang menyentuh nurani. Ibu saya meninggal saat azan maghrib bergema pada Ramadan terakhir (1998); dikebumi pagi Syawal. Bapa pula meninggal pertengahan Ramadhan (2005), dua minggu sebelum viva...

Jadi Selebriti Bukan Satu Dosa: Pandangan Cikgu Normujaidah Osman Tentang Pak Nil sebagai Ikon...

Terbaca tentang Anugerah Ikon PAK 21 yang telah diberikan kepada Paknil. Ada yang bersetuju dan ucap tahniah tapi ramai pula yang mempertikaikan anugerah tersebut. Malah ada yang meminta supaya kementerian menarik balik anugerah ini kerana...

Cikgu Babi… Kami Dah Kebal Dengan Makian: Coretan Cikgu Pe Chey Tentang Kesabaran Guru

Aku tak tahu nak mulakan karangan aku petang ni. Ada rasa nak gelak, ada rasa nak sedih, ada rasa nak marah. Tengok gambar aku share ni. Indahkan ayatnya. "Cikgu babi". Allahhuakbar Kau yang baca ni,...

Guru P3 Besar Elaunnya Tapi Tak Semestinya KAYA!

Satu hari ada rakan mengadu dengan saya. Rakan saya ni orang Perak juga tapi dah dekat 5 tahun mengajar di pedalaman. Malah sekolahnya dikategorikan sebagai sekolah P3. Boringlah cikgu... dengus dia. Kenapa? Tak lulus egtukar ke?...

Hina Ambuyat : Makanan Untuk Dinikmati Bukan Dikeji

Antara kebanggaan sesuatu kaum itu ialah keunikan makanannya. Jadi makanan juga merupakan lambang budaya dan tradisi kaum tersebut yang boleh ketengahkan sebagai sesuatu yang unik. Sebagai seorang insta famous atau social influencer dalam media sosia,...

Kapit Kota Kecil Mendidik Kesabaran

Kota-kota besar biasanya sentiasa cepat pantas dan laju. Maka kesabaran sering diuji. Ada tempat jika terperangkap dikesesakan trafik maka berbunyilah hon bertempik gempita. Ada tempat dah lama menunggu bas, bila sampai berpusu-pusu menolak untuk masuk. Ada tempat...

Penduduk Song Sukar Keluar Pada Musim Cuti Perayaan

Masalah kepadatan penumpang dari Sibu ke Kapit menyebabkan beberapa perjalanan bot ekspress tidak dapat singgah di Pekan Song. Ini menyebabkan penduduk di sekitar Song tidak dapat keluar ke Kapit mahupun ke Sibu untuk melaksanakan urusan...

Dokumen Lengkap Penting Untuk Pendaftaran Pelajar Sekolah: Nasihat Cikgu Shah Kepada Ibu Bapa

Sekolah akan dibuka minggu hadapan namun masih terdapat ibubapa yang sambil lewa dengan keperluan dokumen yang diperlukan oleh pihak sekolah. Ada juga yang masih mengisi borang-borang yang diminta dengan mengabaikan maklumat penting seperti no telefon. Walaupun...

Allahyarham Adalah Murid Yang Amat Disenangi Guru: Ikuti Reaksi Bekas Guru Muhammad Adib

Negara diselubungi rasa sayu dan sedih akibat kehilangan seorang wira muda negara iaitu Anggota EMRS Bomba PB Muhammad Adib Mohd Kassim 24 tahun yang menghembuskan nafas terakhir setelah terlantar hampir 21 hari dihospital setelah...

Recent Posts