8 Jenis Kuih Tradisional Yang Digemari Oleh Anak Sarawak. No. 5 Kegemaran Saya!

"Asyik-asik kek lapis, takde kuih lain ke yang special di Sarawak. Aku tengok kalau kau balik je takde benda lain kau bawak. Kalau bukan kek lapis, kau bawak terubok masin. Apa takde benda lain ke...

5 Jenis Mee Kegemaran Masakan Sarawak

Mee merupakan makanan yang sangat popular di Asia. Kebanyakan makanan berasaskan mee juga dipengaruhi oleh masakan dari kaum Cina. Namun begitu makanan ini mudah diadaptasi oleh masyarakat tempatan. Maka setiap kaum di Malaysia mempunyai...

10 Jenis Buah Popular di Pasar Tamu Sarawak

Saya gemar berjalan sekitar pasar tamu di setiap daerah yang saya jelajahi. Kita boleh melihat pelbagai hasil hutan dan kampung yang dijual disitu. Dari daging eksotik seperti rusa, landak dan ular sawa hinggalah ke...

Minyak Skiu Pembuka Selera Yang Jarang Ditemui

Memiliki sebotol minyak ini seumpama memiliki emas yang bernilai. Warnanya kuning keemasan dan beraroma yang agak tajam menusuk hingga ke kepala. Minyak ini bukanlah didalam kategori minyak untuk perubatan atau minyak urut. Fungsi minyak ini...

5 Juadah Wajib Sambut Ramadhan di Sarawak

Dimana-mana pun juadah istimewa pastinya menjadi tarikan di bulan Ramadhan. Kalau di Johor, otak-otak amat digemari, di Kelantan kuih akok disukai. Malah masing-masing mempunyai juadah tersendiri. Sama ada juadah tradisi mahu pun juadah yang...

Kuih Takir, Antara Kuih Kegemaran Saya di Sarawak

Tadi saya singgah di Kampung Jerijeh kerana ingin mengambil tempahan kuih Takir yang sangat sedap. Pertama kali saya menjamah kuih ini ialah semasa ianya dihidangkan ketika saya memberikan Motivasi UPSR di SK Abg Buyuk Jerijeh. Sebenarnya...

9 Tempat makan yang best di Kuching Sarawak

"Oooo cheegu lama beno cheegu duduk Sarawak ye?" Ater..kalo teman nak ke Kuching apa yang best cheegu? Espesielinye pasey menchiker, teman ni gemor makan. Demikianlah pertanyaan seorang sahabat akrab saya bila saya balik kampung. Memikirkan soalannya...

Recent Posts